Relacje

Dzień Pieczonego Ziemniaka 2015

Z każdą porą roku utożsamia się pewne wydarzenia i przypisuje zmieniające zjawiska. Zwłaszcza na wsi łatwo zaobserwować ten dość niezwykły kalendarzowy cykl. Dajmy na ten przykład lato, to niekwestionowany sezon złocących się w słońcu kłosów zbóż oczekujących żniw. Tuż potem hucznie obchodzimy święto plonów, czyli dożynki.  A jesień oprócz zmieniających barwy liści cechują m.in. polowe wykopki.

Prace te wieńczy wpisane w ludową tradycję święto pieczonego ziemniaka. W miejscowościach Lalkowy i Bobrowiec obchodzono ten dzień w drugiej połowie września. Przy lalkowskiej kuźni, jak zwykle było gwarno i radośnie. Organizatorzy zadbali o atmosferę, która niosła się hen daleko przy akompaniamencie dźwięku trzaskającego w ogniu drzewa. A i w Bobrowcu na bogato uczczono opcjonalnie nadchodzącą jesień. Każdy zainteresowany mógł skosztować pieczonych smakołyków i wziąć udział w przygotowanych przez sołectwo konkursach.

Celem organizacji obchodów dnia pieczonego ziemniaka było kultywowanie regionalnych tradycji, wzbogacanie wiedzy wśród najmłodszych, a przede wszystkim doskonalenie umiejętności wspólnej zabawy.

To właśnie za kolejny krok poczyniony w stronę integracji lokalnej społeczności należą się największe podziękowania organizatorom obu imprez.